Parkkeerattu polkupyörä puistossa. Polkupyörän tangosta riippuu kangaskassi.

2.F.48 Linjastohävikin jakaminen hyväntekeväisyyteen

Parkkeerattu polkupyörä puistossa. Polkupyörän tangosta riippuu kangaskassi.

Toimenpiteen päämäärä

Tavoitteena linjastohävikin pienentäminen sekä ruoka-apuyhteistyön jatkaminen jäljelle jäävän ruuan osalta. Tavoitteena myös kehittää yhteistyötoimintaa.

  • Porin kouluissa linjastohävikki aiheuttaa vuositasolla noin 200 000 euron kulut. Linjastohävikistä lähes 70 prosenttia lahjoitetaan hyötykäyttöön jaettavaksi. Ruuan jakaminen hyötykäyttöön on tuonut yhden toimivan ratkaisun ruokahävikin vähentämiseen Porissa. Toimintaa varten on tehty selvitys terveysvalvonnan näkökulmasta.

    Ylijäämäruokaa hyödynnetään yhteisöllisissä ruokailuissa, joissa ruokaillaan yhdessä paikan päällä. Lisäksi ruokaa jaetaan asiakkaiden omiin astioihin kotiin vietäväksi, mikäli sitä jää. Ylijäämäruuan jakamisessa ja yhteisöllisten ruokailujen järjestämisessä huomioidaan turvallisuus, erityisesti kouluilla tapahtuvassa toiminnassa asiakkaiden kulkemista tiloissa/alueella on rajattu.

    Lisätietoja Porin ruoka-avusta ja yhteisöllisestä ruokailusta: www.pori.fi/ruoka-apu 

  • Linjastohävikillä (tai tarjoiluhävikillä) tarkoitetaan ruokalinjastosta tarjolla ollutta ruokaa, joka menee hävikkiin. Tarjolla olosta johtuvien lämpötilojen takia ruuan säilyvyysaika on lyhentynyt. Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista roskiin päätynyttä ruokaa – ja samalla roskiin heitettyä rahaa. Ruokahävikin vähentäminen tehostaa elintarvikeketjua ja auttaa osaltaan ehkäisemään ympäristöongelmia. Jos ruoka päätyy hävikkiin, koko tuotantoketjussa aiheutuneet päästöt ovat syntyneet turhaan. Jätelaki velvoittaa jätteen määrän vähentämiseen ja siihen että neuvonnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota elintarvikejätteen määrän vähentämiseen. Toimenpide toteuttaa Valtakunnallista jätesuunnitelmaa vuoteen 2027.

Toimenpide toteuttaa tavoitetilaa: 2.F. Arjen kiertotalous

Toimenpiteen tietoja päivitetty 25.10.2024.